Første gang du kjøper hamster?

Ting du bør ha tenkt gjennom først:

1: Levealder
Syriske hamstere blir i gjennomsnitt 2 år gamle. Noen blir bare 1 år gamle, andre blir 3. Uansett, i menneskeår, er det ikke lenge du får ha din lille venn hos deg. Det kan derfor være lurt å skaffe et ungt dyr. Unge hamstere er uansett lettere å temme enn eldre.

2: Kjønn
Hva er best, hann eller hunn?
Når det gjelder renslighet er det ingen forskjell. Hamstere er renslige dyr. Men der er selvsagt individuelle forskjeller, hvor noen er pertentlige og andre roter slik at det ser som om du aldri har gjort rent i buret.

Hunnene er som regel større enn hannene og har også en mer rund og bollete kroppsfasong. Hunnene har løpetid omtrent hver fjerde dag. Da kan det lukte litt strammere av dem enn ellers. De bruker også mer tid enn hannene på å markere teritoriet sitt i og utenfor buret. Vi har hatt to hunner, og jeg kan ikke si at det har vært spesielt generende lukt fra dem. Om du stikker nesen oppi pelsen til dyret kan det kanskje lukte litt ekstra, men jeg kan ikke si at vi har tenkt over det som spesielt irriterende.

Hannene er mindre og har en tynnere og mer avlang kropp enn hunnene. Det kan lukte litt mer stramt av urinen deres. De kan også være mer aktive enn hunnene, spesielt i sitt første leveår.

Noen påstår at hanner er enklere å temme enn hunner. Andre sier omvendt. Sannheten er vel at dette er veldig individuelt fra hamster til hamster. Noen er kjælne og sitter gjerne i hånden din lenge, andre har det fryktelig travelt og vimser helst rundt. Det er selvsagt veldig kos med en kjælen hamster, men de som vimser rundt er utrolig underholdne å se på 🙂

Kort sagt er genetikk og oppvekstmiljø avgjørende for dyrets gemytt.

3: Pris
Selve hamsteren koster ikke mye, alt fra 100,- til 350-, alt ettersom hvor du kjøper den. Ordinær pris i butikk ligger for tiden på 195,- (2012).

Det som koster ved anskaffelse av hamsteren er utstyret som trengs til her er det snakk om en engangskostnad på bur med utstyr. Om du kjøper alt nytt fra butikk må du regne med rundt 1000,- (+/- 300,-) på dette.

Men du kan også gjøre det enkelt og billig ved å bruke for eksempel en 130 liter stor Samla kasse fra Ikea. Billig, enkelt og like bra som de dyrere alternativene. Men dette alternativet krever at du lager god lufting i lokket. Det finnes flere gode videoer om dette på YouTube. Søk da på «diy hamstercage».

Eventuelt kan du kjøpe brukt fra finn.no. Der kan man tidvis komme over utrolig gode tilbud. Men pass på at du kjøper et stort bur. Hamsteren trenger masse plass å bevege seg på når den er våken.

Videre kostnad vil ligge i mat (de spiser ikke mye), bunnstrø, leker og annet utstyr. Mye kan kjøpes billig på nett. Du kan også lage egne leker til hamsteren.

4: Rovdyr i hjemmet
Katter og hunder er naturlige rovdyr for hamsteren. Har du katt eller hund er det viktig å passe på at de ikke har tilgang til rommet der hamsterburet står når du ikke er hjemme. En sulten katt som sitter å ser på deg sove, eller løpe i hamsterhjulet kan være nok til å gjøre hvem som helst nervøs. Hamsteren er avhengig av deg og din evne til å passe på.

5: Allergi
De fleste tåler hamster. Men er du i tvil skaff en korthåret en. Jeg er av den allergiske typen og har ikke reagert på hamsterne. Det jeg derimot reagerer på er strøet. Med den første hamsteren fikk vi med trespon som bunnstrø. Etter en uke måtte jeg ut å kjøpe ny. Vi eksperimenterte med et par typer. Blant annet de som ser ut som knuste pellets. Men de er veldig harde og sikkert vonde å gå på for hamsteren. I dag bruker vi derfor allspon som er små trefliser. Den støver ikke, absorberer godt fukt og er passe myk å gå på for dyrene. Da Bamse fikk babyene, ga vi henne også restene fra sponet da dette er mykere og fungerer fint som redemateriale. Men jeg måtte da frem med antihistaminen. Da ungene ble store igjen, gikk vi tilbake til kun allspon, og allergien ble borte 😉 Hamstere kan også ha litt høy, da dette er ypperlig som redemateriale, samt godt for fordøyelsen, men pga min allergi blir det ikke noe høy i dette huset!

Men hamstere kan også få allergi. Om du merker at hamsteren nyser mye så kan det være et tegn på at du bør skifte bunnstrøet til noe som støver mindre.

6: Nattdyr
Hamstere er nattdyr. Dvs at de sover mens du er på jobb /skole og er våkne om kvelden og natten. Dette kan være praktisk for de som jobber eller går på skole, men hva med helgene? Kan du /familiens barn respektere at dyret sover og la det i fred? Regelen er å ikke forstyrre dyret med mindre det frivillg kommer ut fra sovehuset. Et dyr som konstant vekkes og håndteres når det egentlg vil sove, blir et grettent dyr som kanskje vil bite. Jeg ‘biter’ også om jeg gang på gang vekkes av ungene mine 😉

7: Teritorielle dyr
Syriske hamstere er ekstremt teritorielle. De ser kanskje søte og nusselige ut. Men mot egne artsfrender er de svært hissige og vil komme opp i slosskamper som kan ende med den visse død. Et eksempel her er mannen som beholdt datteren i et kull. Han lot datteren bo i samme bur som moren. En morgen finner han datteren drept og halvspist… Har du to hamstere kan du ha begge ute samtidig, men pass på at de ikke møtes! Du har ikke lyst til å være den som må skille dem. De har veldig skarpe tenner! Har du en hann og en hunn kan du også risikere at de parrer seg.

8: Barn
Mange anser hamstere som ideelle kjæledyr til barn. De er små, søte, enkle å ha i en liten leilighet/på et barnerom og koster ikke all verdens. Jeg er ikke noe unntak her. Erfaring i å ta vare på en liten venn som er avhengig av deg, er en viktig del av et barns oppvekst. Men du må også se ann ditt barns modenhet.

Videre må du også være klar over at du kanskje ender opp som eier om barnet ditt blir lei. Du må sørge for at det alltid er mat, vann og bytte strø i buret. Du må sørge for at dyret får sine daglige lufteturer. Det er ikke dyrets skyld at barnet er gått lei av det. Det er ditt ansvar som forelder. Er DU klar for dette?

Du bør også holde et halvt øye med på hva som skjer på barnerommet når venner er på besøk. Selv om ditt barn er en god og hengiven eier, er det ikke sikkert at vennene er like snille med dyr. Noen ganger er det lettere for barnet ditt om du som voksen tar rollen som den ‘slemme’ og påser at leken ikke tar av. Du må tørre å sette grenser og eventuelt fjerne buret så lenge besøket varer. Jeg har gjort det i enkelte tilfeller, da jeg vet det ikke alltid er så enkelt å stå i mot press fra venner. Hos oss har vi en avtale om at min datter kan gi meg et hemmelig tegn om hun vil at jeg skal gripe inn.

Så lenge du som forelder er klar til å påta deg denne rollen, så er en hamster helt fin å ha som kjæledyr for barn 🙂 Min datter har hatt stor glede av sine hamstere. Hun var 8 da hun fikk sin første hamster. Men min sønn på 6 får ikke ha. Han er snill med dyrene, men han kan plutselig bli litt brå i bevegelsene og miste dyret, eller klemme for hardt. Så jeg er alltid med når han får kose med hamsterne.

9: Les om dyret du skal kjøpe
Når du kjøper en hamster er det viktig å ha noen basiskunnskaper om dyret. På den måten vil overgangen bli lettere for både dere og hamsteren når den flytter hjem til dere. Du kan kjøpe eller låne en bok om hamstere, eller enda lettere, bruk Internett 🙂

10: Lurer du på noe?
Enten du på bare tenker på å skaffe deg hamster, eller allerede har en, er det bare å spørre her på bloggen om ting du lurer på. Jeg svarer alltid så fort jeg kan! Husk at ingen spørsmål er for dumme.

Du kan også melde deg på «Hamstergjengen Norge» på Facebook. Dette er en lukket gruppe men du slippes inn om du sender en venneforespørsel. Her vil du treffe alt fra oppdrettere til vanlige entusiaster. Alle som lurer på noe får svar.

Lykke til!

355 tanker om “Første gang du kjøper hamster?

 1. Hei! Jeg skal få meg dverghamster denne uken. Men det er bare ett problem… jeg er 14 og har skilte foreldre. Faren min bor 2 timer og 30 min unna. Men jeg er hos han kun på ferier osv. Hvordan skal jeg få tatt med hamsteren? Klarer den seg i 2t og 30min i buret?

  • Hei Karen! Beklager lang svartid.

   Jeg er også skilt, og Idas hamster blir hjemme hos meg når hun er hos faren, også i feriene. Det er jo lite jobb med en hamster. Hun gjør rent hos Kristoffer før hun drar og så sørger jeg for mat og vann.

   Men om du helst vil ta den med deg, så kjøp en liten reiseboks til den. Da vil den roe seg ned der og sove hele veien. Best med ikke for stor boks for må bilen bråbremse vil den bli kastet vegg i mellom i kassen og skade seg. Spør i butikken hvilken som egner seg best for din hamstertype.

   Håper dette var til hjelp.
   Hilsen HamsterMamma😊

  • Hei Sara!
   Jeg svarer på begge spørsmålene i samme melding.

   Ja, hamster kan ha eple. Det elsker de. Gi gjerne drue også. Men ikke for mye for de skal ikke ha for mye sukker. De kan nemlig også få diabetes som oss mennesker. Annet de liker er paprika, agurk, ost, salat og gulrøtter. Om våren kan du gi hel løvetann. Det er snaks!

   Selvsagt kan du ha forskjellig bunnstrø i. Både i lag eller ved siden av hverandre. Du kan fint lage soner i buret med forskjellig underlag. Da vil du finnet ut hva slags bunnstrø som fungere best for dere.

   Håper dette var til hjelp.
   Hilsen HamsterMamma😊

  • Hei Sara!
   Du kan lage et hjørne som er ekstra dyp, da de elsker å grave, men du må ikke. Vi har strø på ca 1,5-2 cm dybde.

   I sovehuset har Kristoffer opprevet dopapir. Jeg tar da ca 8 ruter med dopapir som jeg river opp i flere strimler og legger forran sovehuset hans. Han elsker å ta disse og lage en fin myk seng å sove på inni huset sitt. Best å la ham gjøre det selv så får han det som han vil, hehe.

   Hilsen HamsterMamma😊

   • Det er vel under det anbefalte å ha bare 1,5-2cm strø? De er gravere og burde få minst 6 cm for å gjøre dette.

   • Hei Filiz,
    Liker hamsteren din å grave må du selvsagt legge forholdene til rette for det. Derfor er det viktig å følge med på hva den gjør og hvilke rutiner den har.

    Jeg har hatt bur med rør inn til eget «graveområde» men den ble aldri brukt, så da droppet vi det. Men om du ser at din hamster elsker å grave rundt i strøet ville jeg selvsagt anbefalt at du hadde lagt på et tykt lag med strø. Men ikke alle hamstere bryr seg med dette. De hamsterne vi har kjøpt har ikke vært vant til å ha noe særlig strø å grave i og da har de heller ikke forstått poenget når vi har gitt dem muligheten.

    Så er det også det at de hamstere som har lang pels har en tendens til å sette fast alt av strø mm i pelsen sin. De klarer ikke alltid å få løs strøet fra denne og det kan føre til smertefulle floker og må følgelig klippes. Å gre pels med masse floker gjør vondt da de har tynnere hud enn oss.

    Så det er altså riktig at de opprinnelig er gravere, men her må man se an type hamster, hva de er vant med fra oppdretter og hva de enkelte individene liker.

    Ella f.eks. Uansett hvor mye strø jeg ga henne ble alt sparket opp i et eget hjørne som hun lagde en hule til å sove i. Resten av bunnen var altså alltid tom for strø. Ezio fikk eget graverom, men han gikk bare på toppen av den. Han gravde aldri. Så vist ikke poenget. Lizzie og Bamse gravde aldri og flyttet aldri på strøet. På lufteturene sine fikk de være oppi gravekasser for å lete etter snop jeg hadde gjemt. Men de tok bare det som var på toppen. Kristoffer fantes ikke interessert i å grave han heller. Så for mine hamstere har det altså holdt med et passe tykt lag med myk strø. Så altså se an hansteren og hva den liker å gjøre😊

    Hilsen HamsterMamma😊

 2. Hei jeg har en dverghamster ganske lenge nå, og den har begynnt å selve og stoppe opp noen ganger, så er hun kjemmpe aktiv, så plucelig står hun I ro lenge og ikke rører seg og lukker øynene og så etter en stund løper hun vekk igjen. Og hun skjelver hele tida nesten…..

 3. Hei jeg har en dverghamster ganske lenge nå, og den har begynnt å selve og stoppe opp noen ganger, så er hun kjemmpe aktiv, så plucelig står hun I ro lenge og ikke rører seg og lukker øynene og så etter en stund løper hun vekk igjen. Og hun skjelver hele tida nesten…….

  • Hei Oliwia!
   Jeg vet ikke hvor gammel hamsteren din er. Kan det være noen lyder som skremmer henne?
   Det er bra du følger med og legger merke til at adferden hennes har endret seg. Jeg ville tatt den med til dyrlege for å utelukke at hun er syk.
   Men spør først om de er vant med hamster. Er de ikke det er det nesten bortkastet tid, penger og stress for hamsteren.
   Der vi hvor nå er det helt håpløst å finne en god veterinær for hamster. Men da vi bodde i Oslo brukte jeg Evidensia Volvat dyreklinikk. De er vant med små pasienter. Om du ikke bor i Oslo, kan du ringe/skrive dem om råd?
   https://evidensia.no/klinikk/evidensia-volvat-dyreklinikk/

   Beklager at jeg ikke kan hjelpe. Håper det går bra med hamsteren din.
   Hilsen HamsterMamma😊

 4. Hei! Barnet mitt ønsker seg et hamster og vi bor i en kjeller ikke en liten en da. Jeg lurer på om det går greit for et hamster å bo i en kjeller?

  • Hei Aisha!
   Så lenge kjelleren ikke er rå og kald eller det er trekk, så går det bra😊 Bare pass på at buret er stort nok. Heller for stort enn for liten. Se gjerne på tidligere innlegg om tips av bur.
   Hilsen HamsterMamma😊

 5. Hei, jeg fikk en gullhamster i går. Det er min første hamster, så derfor er jeg litt usikker på hva jeg skal gjøre. Damene i butikken sa at han bare kunne tas ut av buret og lekes med å sånt med en gang, mens overalt på nettet står det at man burde gi han noen dager først til å bli trygg på omstendighetene. Hvis jeg kommer i nærheten av han med hånda eller prøver å plukke han opp så løper han og gjemmer seg på hjulet hans eller i et hjørne. I tillegg har han ikke funnet vannflasken hans enda. Hva synes du jeg burde gjøre?

  • Hei! Gratulerer med Syrisk hamster (gullhamster). Det du har lest på nett er riktig. La ham bli kjent med det nye buret sitt, luktene og lydene. Og ikke minst respekter at når han sover, så sover han. De er våkne på kvelden og natten, men kan trenes til å vokne tidligere.

   1: Sitt å snakk rolig til ham med en vennlig stemme. Se om han har lyst til å ta noen gobiter fra deg. Start med noe ferskt som lukter nam. Paprika, eple, gulrot, ost. Vil han ikke bort til deg legg det fra deg i en skål. Fortsett å orate med ham hver dag. Etterhvert som han blir litt tryggere på deg kan du holde godbitene gjennom sprinklene. I starten slipper du med en gang han tar dem. Etterhvert kan du holde litt igjen. Når du trorhan er klar for det, stikk hånden din inn rolig og la den ligge der med åpen hånd. Gjerne med en godbit. La ham ta – ikke la deg friste til å lukke hånden over ham. Så kan du starte med å heve hånden litt mens han sitter det. La ham hoppe av. Etterhvert kan du lukke hånden forsiktig rundt ham og så åpne igjen.

   Jeg vet det kan være kjedelig, men la det gå etter hans tempo. Hamstere er som mennesker. Noen er tøffe, noen er nysgjerrige, andre er veldig forsiktige av seg. Dette kan ta alt fra tre dager til en mnd. Så ikke mist motet eller bli lei. Ikke hold på lenge av gangen. Kanskje 5-10 min. Etterhvert kan du bruke mer tid.

   2: Sett en skål med vann ved siden av vannflasken. Kanskje det vil hjelpe?

   God jul🎄✨ Hilsen HamsterMamma😊

   • Hei igjen, takk for så raskt svar! Han har ikke drukket noe som helst siden han kom til oss i går, så bare lurte på om jeg aktivt skal prøve å få han til å drikke ved å flytte vannskålen til rett utenfor huset han ligger i nå eller vente til i morgen eller i kveld og se om han har drukket noe da?

   • Hei Helene!
    Ja, prøv gjerne det også. Han drikker kanskje i natt når det er stille og trygt rundt ham.

    Eventuelt kan du gi ham agurkbiter. De inneholder ikke mye næring men til gjengjeld en del veske. En halv drue går også, men husk at det inneholder sukkervann som i for store mengder kan gi diabetes. Men en gang i blant er ok. Spesielt nå som du vil lokke ham til å ta til seg litt veske. 😉 Og så er det jo jul🎄
    Hilsen HamsterMamma😊

   • Hei jeg har ett dverghamster som bare klatrer i gitteret på buret.Og han bare biter jeg kan ikke kose eller noe med ham har du noen forslag?

   • Hei Lotta!

    Det høres ut som om du har en stresset hamster. Du må antagelig starte helt fra starten av med å temme ham på nytt.

    Hvor står buret hans? Er det er rolig område eller i et område med mye lyder og inntrykk som kan stresse? Prøv å flytte buret til et roligere sted. Husk at de sover på dagen når du og familien er aktiv så om søvnen hans forstyrres kan det være en viktig faktor. Alle blir grinete når de ikke får sove, også hamstere.

    Hamstere vandrer kilometervis hver natt på jakt etter mat. Har han et stort nok bur? Er hjulet han har stort nok? Mange har for små hjul og det kan gi ryggproblemer som igjen gjør en hamster sur.

    Har han et lunt og godt sovehus som er stort nok for ham?

    Kjeder han seg? Søk på nettet etter enkle leker du kan lage til ham selv (eller på her inne på bloggen). Hele peanøtter med skall er noe han kanskje vil like. Da må han jobbe for å få ut nøtten. Altså peanøtter MED skall som er UTEN salt.

    Har han en løpeball? Da får han komme seg litt ut og sett verden utenfor sprinklene. Bruk tykk hanske om du er redd han skal bite deg.

    Når det kommer til bitingen:
    1: Vask hendene grundig før du stikker hånden inn. Om det lukter mat kan han tro at hånden din er mat.

    2: Mat ham godbiter gjennom sprinklene. Hele tiden mens du snakker rolig til ham. Husk han er ikke slem, men redd. Å bite er hans eneste måte å forsvare seg på. Om en gedigen hånd kom dalene inn gjennom taket på rommet ditt, hadde ikke du også blitt redd?

    Hamstere elsker mat, så gi ham noen smakfulle godbiter gjennom sprinklene. Noe ferskt som lukter godt. Ost, paprika, gulrot. I begynnelsen slipp godbiten med en gang han tar den. Etterhvert som han blir litt tryggere på deg, hold litt igjen slik at han må tilbake for neste bit, så slipper du.

    Etterhvert kan du prøve å stikke hånden inn med en godbit i håndflaten. La han løte over hånden. IKKE fall for fristelsen ved å lukke den rundt ham enda. Det kan du først gjøre om han tør å sitte litt i hånden din og spise. Men da lukker du og så åpner du med en gang. Les kroppsspråket hans. Husk å godsnakke hele tiden.

    Trikset er altså å la ham forbinde deg og hånden din med noe godt (mat). Siden han er redd, kan dette ta tid, men ikke gi ham opp.

    3: Tren litt med ham noen minutter hver kveld. Så litt lenger når du merker han takler det. Du skal ikke være bekymret for at han er ensom. Hamstere er ensomme av natur, men kan læres opp til å tolerere og til og med like oss mennesker. Vi har jo masse mat å gi tross alt😉

    Vår aller første hamster Lissie var en rasende hamster da vi fikk henne. Boksen butikken puttet henne inn i hoppet bortover disken, så sint var hun. Hun gnagde seg nesten ut av boksen på vei hjem. 😱 Heldigvis hadde vi gjort i stand buret hennes kvelden før, så vi klarte med nød og neppe og dytte den fresende sinte pelsklumpen inn burdøren. Hun var illsint og redd. Men vi lot henne være. Satt og godsnakket med henne og ga henne godbiter slik jeg har beskrevet ovenfor. Hun og Ida ble etterhvert beste venner. Så ikke gi opp håpet. Ida brukte MYE tid med henne. Men hun fikk det til. Det vil du også!

    God nytt år!🎆 Klem fra HamsterMamma. 😊

  • Hei igjen, hamsteren har nå blitt vant til meg og buret og alt og det virker som han trives. Men i går når jeg skulle rense buret, passet pappa på hamsteren og bar han og koste med han, men så mistet han han i bakken. Fallet var cirka 1 meter. Han virket helt fin i ettertid, han landet på beina og ble fort plukket opp igjen, men i natt ville han ikke sove i huset sitt, men lagde seg heller et rede av bunnfyllet og sov der intet hjørne. Tror du dette har en sammenheng? Eller er det bare tilfeldig at han valgte å sove nede i natt?

   • Hei Helene! Så godt å høre at hamsteren din er blitt vant til både deg og faren din😊

    Fall kan gi skader på så små kropper. Den landet på bena, så kanskje den fikk et trøkk på et av dem? Har du undersøkt den? Tatt forsiktig på bena og strukket litt på dem? Om Hamsteren da piper eller viser ubehag så kan den ha fått et brudd eller en forstuelse. Husk at hamstere er byttedyr som vil skjule skader så best de kan så de ikke blir utpekt som et lett byttedyr. Du får holde øye med den.

    Men det kan også være tilfeldig. Kristoffer hos oss fant plutselig på at han trengte mer bunnstrø under huset sitt, så nå troner sovehuset på toppen av et lite fjell😂

    Ella likte ikke sovehuset da hun ble større (selv om jeg kjøpte et stort fint et til henne), hun lagde seg heller en hule av all bunnstrøet i nederste etasje.

    Bamse veltet sovehuset sitt når det ble for varmt. Flyttet jeg den ble hun sur og flyttet den tilbake. De er noen snåle søte små.🥰

    Bare følg godt med. Gi den gjerne noen strimler med mykt dopapir, det elsker de som seng.
    Hilsen HamsterMamma😊

  • Hei!
   Det første du må gjøre er å se om den har noen fysiske skader. Brukket ben eller lignende. Gjør det vondt for den når du tar på den? Ser du noen fysiske skader må du selvsagt bestille time hos dyrlegen med en gang.

   Hold også et godt øye med den. Oppfører den seg annerledes enn vanlig? Saken er at hamstere er byttedyr. Et skadet byttedyr er et enkelt måltid for rovdyr, så de forsøker å skjule skader så godt de kan.

   Jeg mener ikke å skremme deg nå, men et så stort fall kan gi indre blødninger, og det vil den ikke overleve. Men det kommer helt an på hvordan den falt. Og er helt umulig for deg å vite. Du må bare vente å se om hamsteren din er seg selv i morgen eller ikke…

   Å falle fra høyder har hendt med våre hamstere også. Uhell skjer. Men alle har overlevd, så jeg tror det helst vil gå godt med din hamster også. 👍🏻 Men hold et øye med den i tilfelle du ser at den halter eller oppfører seg rart. Da må du som sagt ringe dyrlegen med en gang. Og så er det lov å gi den litt ekstra snacks som ost, gulrot, paprika, eller lignende.

   Trøsteklem fra HamsterMamma😊😘

 6. Hei ogjen takk for svar!

  Den har ikke haltet noe og er like nysserig som alltid har følt nøye med på den og beina dens og alt ser normalt ut jeg har ikke hatt hamstere så lenge men har blitt veldig glad i det så håper virkelig ikke det har skjedd den noe.men den er akkurat som den pleier, nysserig, søt og snill

  • Så bra! Da har dere nok sluppet unna med skrekken for denne gang👍🏻 Bare husk å sitte på gulvet fra nå av når du koser med ham. Da er det lavere fallhøyde skulle uhellet være ute😊

   Ja, det er rart med det. Størrelse har ikke mye å si, vi blir like glade i dem uansett❤️
   Hilsen HamsterMamma😊

 7. Jeg skal få meg et hamster om noen dager 🙂 Men jeg har skilte foreldre, jeg er en uke oss pappa og en uke oss mamma. Det tar ca. 15 min med bli og kjøre fra mamma til pappa! Det jeg lurer på er: Kan den bo to forskjellige plasser? Og er det greit at den sitter 15 min i bil en gang i uka? Og blir det mye stress for den og ha to forskjellige bur, og bo to forskjellige plasser?

  • Hei! Dette tror jeg kommer litt an på hamsterens personlighet. Får du en trygg og nysgjerrig hamster kan det være den synes det er gøy. Men får du en forsiktig, litt nervøs hamster vil det bare øke på stresset.

   Jeg vil foreslå at du i begynnelsen lar den bli helt trygg på et sted først. Når den er tam og føler seg 100% hjemme hos f.eks moren din sitt hus, kan du ta den med til faren din. Den kan klare seg hos moren din en uke uten deg, så lenge moren din passer på å gi den fersk vann og mat.

   Når du føler den er trygg nok kan du ta den ned deg til faren din. Det kan være lurt å da ta med buret dens i bilen. Eventuelt at du passer på at den har et likt bur hos faren din.

   I reisekassen tar du med bunnstrøet fra buret dens og så kan du strø dette utover bunnen i det nye buret hos faren din. Da får den med seg kjente lukter.

   Lykke til med ny venn👍🏻
   Hilsen HamsterMamma😊

  • Hei Mira!
   Med kott tenker jeg på et lite rom uten vindu. Man skal selvsagt passe på for trekk fra vinduer, men lyset som kommer inn tenker jeg er viktig for hamsterens døgnrytme. Naturlig lys er jo noe helt annet enn lampelys.

   Når hamsteren står i et kott er det også veldig lett å glemme å stikke inn til den og «slå av en prat». Og da vil den nok bli ensom ja. For riktignok er de ikke sosiale seg i mellom, men de liker oss mennesker når vi prater med dem, gir dem godbiter og lar dem klatre på oss. Det gir hverdagen litt innhold som gjør livet verdt å leve.

   Personlig ville jeg altså heller hatt ham på rommet mitt. Synes du han bråker om natten så kan du heller sette ham i et annet rom de timene. Ida, datteren min, klarer derimot ikke å sove uten de lydene fra Kristoffer.

   Håper dette var et greit svar.
   Hilsen HamsterMamma😊

 8. Hei!
  Jeg har nylig fått hamster, og har hatt den en uke nå. Dette ble et noe spontankjøp da jeg så den på dyrebutikken og fikk så vondt av hvor stresset den virket så den ble med meg hjem. Men jeg har jo tusen spørsmål. Den har er kult bur med flere etasjer og rør, hus, do, mat og vann, men lurer på om det er nødvendig med hjul inni buret? Har bygd en trekasse til den som jeg slipper han ut i flere timer hver kveld med rør, leker og løpehjul så den får løpt masse stort sett hver kveld.
  Jeg fikk også med bomull når jeg kjøpte den, men leser flere steder at dette ikke anbefales. Kan vanlig dopapir/tørkepapir brukes istede?
  Må de få anledning til å løpe fritt i huset? Ganske grei størrelse på trekassen jeg har satt sammen (120×80). Har også kjøpt løpeball som den skal få teste etterhvert når han blir litt tryggere på meg og omstendighetene.
  Burde jeg investere i større bur så jeg får plass til det store løpehjulet? Og generelt, noen andre tips som kan være lure å få med seg? 🙂

  • Hei Martine!
   Så snilt av deg å redde hamsteren og supert at du leser deg opp på hva den trenger. 👍🏻

   Du har rett i at bomull og vatt er farlig for hamsteren. Det kan surre seg fast rundt bena og stanse blodomløpet. De gjemmer jo også maten i den og da kan de noen ganger svelge litt ved et uhell.

   Dopapir eller tørkepapir er helt ypperlig. Ta tre fire (så mange du synes er bra) ark og riv dem opp i strimler. Vi pleier å legge dem utenfor sovehuset så ordner Kristoffer opp slik han selv vil ha det. 😉

   Et hjul anbefales så lenge den er så stor at hamsteren kan løpe i den med rett rygg, ellers kan den få skader i skjelettet. Pass på at det ikke er et av disse i metall med gitter, for de små hamsterføttene kan lett sette seg fast i sprinklene og dermed brekke bena deres. 😱

   Om det er slik at du virkelig lar ham løpe ute i luftekassen sin flere tiner hver dag, er det kanskje ikke nødvendig med et hjul i buret. Men husk at fra naturens side går de flere mil i løpet av natten for å finne mat. Så selv etter at du har lagt deg kan den nok kanskje føle et behov for å vandre i et hjul.

   Men du behøver ikke kjøpe et dyrt bur. Du kan jo kanskje finne en måte å koble det eksisterende buret til en samlakasse fra Ikea f.eks. Og ha hjulet der. Det finnes mange fine videoer på youtube som viser hvordan man lager flotte bur av lignende kasser til en relativt billig penge. Husk at hamstere ikke skal klatre i høyden de skal heller ha mye gulvflate.

   Det høres ut som om hamsteren din er veldig heldig som kom til deg❤️ Håper du føler at du fikk svar på det du lurte på.

   Klem fra HamsterMamma 😊

 9. Hei. Hvor gammel er syriske hamstere(jente) når de er ferdig utvokst? Og hvordan kan jeg få henne gravid når de egt ikke kan være sammen i samme bur?
  Mvh Cornelia

  • Hei Cornelia.
   Oppdrett av hamster tør jeg ikke gi noen råd på. Jeg anbefaler Hamsterhiet.com. Hun ga meg masse råd da Bamse viste seg å være gravid da vi kjøpte henne.
   Mvh HamsterMamma😊

 10. Heisann jeg heter Jørgen jeg skal få meg et hamster det er det jeg skal av og til til besteforeldrene mine og hytta kan jeg ta med hamstere til hytta det er 2 timer unna hytta er kanskje ikke ferdig til hun/ han… ja du vet

  • Hei Jørgen!
   Så hyggelig at du skal få deg hamster.

   Du kan ta med deg hamsteren din på hytta eller til besteforeldrene dine. Da pakker du bare buret i bilen med resten av bagasjen. Men hamsteren må ha egen reiseboks når dere er i bilen. Det er fordi det er mer sikkert i tilfelle bilulykke. Da blir den ikke slengt så langt.

   Spør i butikken hvilken reiseboks de anbefaler for din hamster. Det skal være strø og mat i reiseboksen. Vann er litt vanskelig å ha der, men er turen lang og det er varmt kan du jo stikke en flaske ned til den innimellom.

   Husk å ha den i skyggen og ikke etterlat den i bilen, selv om dere bare skal en liten tur inn et sted. Det er som med hunder og babyer. De kan lett dø av heteslag da bilen jo er mye varmere inni enn ute.

   Hilsen HamsterMamma😊

 11. Hei. Jeg har en syrisk jente hamster på 6 måneder.
  Hun nyser litt mer enn vanlig, skvetter fortere og klør seg veldig ofte. For noen uker siden hadde den ene «fingeren» hennes hovnet veldig opp og var rød, men den er helt normal igjen nå. Har du noen tanker om hva årsaken kan være til at hun klær såpass mye?

  • Hei Cornelia!
   Kan det være allergi? Hva slags bunnstrø bruker du? Sagflis kan støve en del og irritere luftveiene til hamstere så vel som mennesker. Noen strø laget av papir kan også støve, spesielt de uten farge. Men farget carefresh f.eks ser ut til å støve mindre. Vi bruker strø laget av bark. Den støver ikke.

   Men det kan også være pollenallergi. Lufter du mye i rommet hamsteren er i kan det føre til at det kommer mye pollen inn. Det er visst mye pollen i år pga tørken som var i fjor.

   Om bytte av strø og mindre lufting ikke hjelper ville jeg tatt henne med til en veterinær som kan hamster. Så kan de ta noen prøver å finne ut mer.

   Allergi gjør kroppen irritabel og kan forklare hvorfor hun er skvetten. Hun føler seg ikke bra. Det at hun klør og nyser synes jeg indikerer sterkt for allergi.

   Den hovne fingeren kan derimot bety at hun har hengt seg opp i noe. Er løpehjulet laget av netting vet jeg at hamstere kan sette føttene sine fast i fart. Da kan de få store skader. I så fall bør du invistere i et nytt hjul. Eventuelt må du sjekke buret og se om det er noe gitter eller leker hun kan ha satt seg fast i.

   Håper dette var til hjelp.
   Hilsen HamsterMamma😊

   • Takk for svar! Hun har blitt passet av en venn av meg, hun kjøpe ny sagflis til henne med støv og vanligvis bruker jeg uten så det kan være det. Løpehjulet er av plast men hun er så vill om kvelden så den faller og sånt så jeg teiper det fast. Men passer på at det ikke stikker ut sånn at hun kan sette seg fast men det har skjedd 2 ganger. :)))

   • Hei tilbake Cornelia!

    Da slutter hun nok snart å nyse og klø så snart du har skiftet bunnstrø. Kan kanskje være lurt å vaske bort alt støvet i buret også😊

    Kanskje du trenger et løpehjul som kan festes til sprinklene i buret? Så slipper du å teipe. Bruker du et bur av plast kan du prøve å stikke hull i veggen med en varm syl og så feste hjulet med en ståltråd.

    Hilsen HamsterMamma😊

  • Hei! 😁 Jeg har fått hamster hun er veldig livlig. Men hun ligger i hjulet er det normalt? har et hus til henne men hun bruker ikke det er hun for stor til det?

 12. Hei! 😁 Jeg har fått hamster hun er veldig livlig. Men hun ligger i hjulet er det normalt? har et hus til henne men hun bruker ikke det er hun for stor til det?

  • Hei Maria,
   Gratulerer med hamster🎉

   Dette er jo første natt i nytt hjem så alt er spennende og rart for henne. La henne bli kjent med huset og buret noen dager først.

   Hva slags hus har du? Om det er av plastikk kan det være at det er for lite og tett for henne. Om hun aldri bruker det til å sove i så bør du nok kanskje heller kjøpe et av de i tre. Men som sagt la henne venne seg til buret først.

   Det kan også være plasseringen som er feil. Du kan om noen dager bytte om på plasseringen av sovehuset og hjulet. Vil hun fortsatt da ikke bruke huset så kan det være at hun ikke liker den.

   Husk at du de første dagene nå ikke skal gå inn i buret og romstere, bare prat med henne og se om hun vil godta snop gjennom sprinklene. Husk at du er stor og skummel for en liten hamsterkropp.

   Hilsen HamsterMamma😊

 13. hei igjen. det har gått over en måned siden jeg skiftet bunnstrø/sagflis. men hun klør fortsatt skikkelig mye. hun går løs på et lite bad noen ganger og klør seg på hjørner hele tiden og jeg lurer på om det kan være noe annet som også plager henne? mvh Cornelia 11 år

  • Hei Cornelia,
   Da kan det være noe i maten. Stakkars liten.

   Jeg ville tatt kontakt med en dyrlege. Det går an å skrive til dem og få svar gratis. Send gjerne bilder av pels og hud der hun klør, av bunnstrøet og maten. Det er mulig legen vil se på hamsteren, da må du ta den til henne. Da kan hun ta noen prøver og gi medisin.
   Lykke til!
   Hilsen HamsterMamma😊

 14. Hei! Så fint og informativt innlegg! Jeg er også en hamster mamma, og vi håper du kan hjelpe oss med noe vi ikke klarer å finne ut av. Skal hamsteren ha en skål som er full av mat til enhver tid, eller skal den kun få en viss mengde mat hver kveld? Hvilken mengde i så fall? Det er snakk om helt vanlig hamstermat fra dyrebutikken. Blir takknemlig for svar 😊

  • Hei Anette. Takk for ros😊
   Hos oss fylles skålen en til to ganger i uken (dyp skål). Hamstere plukker ut favorittene og hamstrer dem og spiser av den ved behov. Når du gjør rent vil du se hvor mye som hamstres og hvor. Om ting blir liggende veldig lenge (urørt mellom de gangene du gjør rent) er det en indikasjon på at hamsteren har fått litt mye i skålen. Om du ikke finner noe særlig til lager kan du trygt fylle på mer og oftere i skålen. Altså se an lageret dens og så prøver man seg frem. For blir maten liggende urørt så kan det enten gå utøy i den eller du må kaste mat unødvendig. Gi slik at den spiser av lageret sitt.
   Håper det var et greit svar.
   Hilsen HamsterMamma😊

 15. Hei:)
  Skal hente hamsteret mitt senere i dag, er sykt gira, men også veldig veldig redd, blant annet for at noe skal skje, at hun ikke skal like meg osv, hva kan eg gjøre for at hun blir trygg på meg?😬

  • Hei Anna😊
   Gratulerer med ny hamster. Jeg tenker at hamsteren nok vil føle det samme som deg. Det er spennende med nytt hus, nye lukter, mm. Men det er også litt skummelt, for hvor er alt det gamle kjente?

   Be om å få med deg litt av bunnstrøet fra dens gamle bur. Dette kan du legge i det nye sovehuset dens. Pass også på å få med mat den er kjent med slik at den får en gradvis tilvenning til ny mat (med mindre du kjøper den samme typen).

   Til å begynne med lar du den snuse rundt og bli kjent med sitt nye hus uten innblanding fra deg. Du kan godt sitte å se på selvsagt. Etterhvert når den roer seg litt, kan du begynne å snakke med den og kanskje stikke inn noen godbiter gjennom sprinklene. I begynnelsen slipper du godbitene med en gang. Så prøver du å holde igjen, få den til å spise mens du holder gobiten. Dette kan ta et par dager alt ettersom hvor sjenert den er. Husk å godsnakke hele tiden.

   Så kan du begynne å holde hånden inn i buret. La den gå over hånden din uten at du tar på den. Legg noe godt i den åpne hånden og la den ta mat fra deg. Sitter den i hånden kan du forsiktig løfte den opp og ned som en saktegående heis. Når den er trygg på dette lukk hånden forsiktig rundt den og så slipp. Til slutt har du en hamster som er trygg på deg.

   For en hanster som ikke er vandt med mennesker kan dette ta sin tid. For en som kommer fra oppdretter og som har håndtert hamsteren siden den var en knøtt vil dette gå mye fortere. Men hanstere er individualister som oss mennesker. Så lær deg å kjenne dens personlighet.

   Dette kommer til å gå så bra❤️
   Hilsen HamsterMamma😊

 16. Hei:) det er Anna her, jeg som var redd for at den ikke skulle like meg, jeg har kommet hjem med hamsteret, å vi satt opp et bur, er veldig redd d vil rase å den stikker av, å når moren min skulle ta den fra reise buret, til det store buret, så hoppet hun ut, å vi mistet henne nesten, er redd for at hun ikke vil være med oss lenger, å jeg er så redd for å miste henne, begynte å gråte å jeg har så skyldfølelse, nå har hun utforsket bitte litt å så nå har hun sittet i et hjørne i buret en liten stund, plis hjelp meg, vet ikke hva jeg skal gjøre lenger, unnskyld for mange spørsmål😅

  • Hei igjen Anna😊
   Ikke stress, de små pelsdottene er tøffere enn du tror. Vår første hamster, Lissie var rasende sint da vi kjøpte henne. Boksen spratt bortover disken og vel hjemme gnagde hun seg nesten ut av den før vi i hui og hast fikk stappet henne inn i buret. Men hun ble etterhvert verdens søteste hamster.

   Bare la hansteren din få ro, godsnakk med henne. Sett inn litt fersk mat. Ost, paprika, salat, agurk. Selv hardkokt egg eller bittelitt fersk rå kjøttdeig. Da vil den forbinde deg med masse god mat. Og så godsnakker du med henne hele tiden. Selv om du bare skal en tur inn i rommet så husk å si hei og navnet dens.

   Plasser buret et trygt sted hvor den ikke kan velte. Og pass på at alt er lukket. De er utrolig flinke til å bryte seg ut. Lukk døren til rommet når du kommer inn eller går ut. Rømmer den så vet du at den er i det rommet og ikke et annet sted.

   Men som sagt. Bestikk den med mat, og hold deg til planen. Dette går så fint atte.

   Forresten, husk å vaske hendene før du prøver å ta på den. Lukter den mat så vil den prøvesmake deg – og det gjør vondt! 🤪

   Hilsen HamsterMamma😊

   • Tusen takk!❤️Men jeg har et siste problem, hvordan renser jeg buret, hun har bæsjet veldig mye på kort tid, må rense snart, men hun biter sikkert om jeg prøver å ta henne i reise buret mens jeg ordner, hva skal jeg gjøre? Og er det normalt at hun bæsjer veldig mye? Og hvordan kan jeg trene den til å bli kosete å ikke bare løpe rundt hvis man holder henne? Nå tenker jeg framover altså, skal ikke begynne med en gang, mener senere når hun er litt tryggere😄å unnskyld om jeg maser, er bare veldig stresset å usikker😬

 17. Hei! Jeg passer en hamster, (vet ikke hvilken rase, men den er grå med en svart stripe på ryggen, og ganske liten) men når jeg stikker hånden mot den biter den, der gjør ikke vondt, men det gjør at jeg blir litt redd og nervøs for prøve igjen…hvilken årsak tror du dette har? Og hvordan får jeg hamsteren (Berger er navnet) til å bli rolig, og føle seg mer som hjemme? Har du noen tips?
  Hilsen Storm, 10 år!

  • Hei Storm, så snilt av deg å passe på Berger nå i julen. 🎄

   Det kan være at Berger er litt redd deg og biter fordi den synes du er stor og skummel. Men det kan også være at den rett og slett prøvesmaker deg.

   Om den prøvesmaker så er et tips å vaske hendene godt før du stikker hånden inn. For lukter det mat av fingrene dine tror den nemlig at fingeren er en matbit😉 Så jeg anbefaler at du prøver det.

   Om den biter fordi den er redd kan du prøve å ta litt godt som du holder borti den. Da vil den forbinde hånden din med noe godt istedenfor noe stort og skummelt. Du kan gi den en ostebit, eller agurg, paprika, gulrot, mm. Du kan også gi den litt egg og til og med rå kjøttdeig. Først bare legger du snopet forran den og trekker hånden litt vekk. Går det bra kan du prøve å mate den, men slippe godbiten med en gang den tar den. Fungerer det fint så holder du fast i matbiten mens den spiser. På denne måten vender du den til hånden din.

   Lykke til, hilsen HansterMamma😊

   • Takk for svar, ja, skal prøve det! Han er ellers veldig søt og snill, men noen spørsmål til…Berger avfører veldig mye, buret blir fylt! Kan dette være vanlig? Jeg rensket buret to timer tidligere nå ca, men nå er det masse avføring der😬Eeeh, ja. Og forresten; jeg er vegetarianer, så kan ikke gi ham kjøtt, er det helt nødvendig for ham? Ha en god romjulskveld!

   • Tusen tusen takk! Japp, jeg har enda et spørsmål: Trenger hamstere å ha det lyst, eller liker de å ha det mørkt? Hilsen Storm!

   • Hei Storm,
    De er nattdyr så de ser utmerket godt om natten. På dagen så sover de i huset sitt hvor det er mørkt. Du behøver ikke å tenke på lyset.
    Men ta hensyn til bråk og en hamster som sover skal ikke vekkes for da blir den grinete – akkurat som deg og meg.
    Pass også på for trekk. De blir lett syke.
    Hilsen HamsterMamma

   • Hei. Jeg har i dag oppdaget at Berger, hamsteren, nå i dag, da han kom ut av buret, var helt ustø. Han falt, skled, og sånn. Jeg er ikke særlig vant med hamster, så vet ikke noe særlig. Han kom ut, også når han skulle bort til matskålen falt han over på ryggen😢Han tok med seg en matbit inn i huset sitt, og siden har jeg ikke sett ham. Berger er jo ikke min hamster, og tenk om han dør! Han er cirka 1,5 år. Hva gjør jeg? Jeg er veldig desperat, vil ikke at noe skal skje med den lille😔Hilsen Storm

   • Kjære Storm!
    Så du mitt forrige svar? Der er det noen lenker til dyrleger du kan kontakte. Men først av alt: kan du ta kontakt med Bergers eier? Spør han/hun om du kan ta kontakt med online veterinæren jeg viste til (koster penger).

    Dette er ikke din feil. Berger trenger at du tar kontakt med veterinær. Så følger du rådene du får der.

    Det høres ut som om Berger har fått slag/drypp. Det kan skje hvem som helst og er ikke din feil.

    Rydd unna alt unødvendig utstyr i buret. Legg mat (gjerne fersk som lukter godt og er lett å spise) rett utenfor sovehuset. Legg en skål med vann der også (lav så han kommer til). Sørg for at det er rolig i rommet, men se til ham ofte. Følg rådene fra veterinær.

    Samtidig må du og eier være forberedt på at Berger kanskje ikke blir så veldig mye eldre. Du må gjerne holde Berger i hånden så han føler seg trygg og varm. Du er kjempeflink.
    Fortell meg hvordan det går.
    Hilsen HamaterMamma😊

   • Hei! Jeg kan ikke finne ditt andre svar, eller min andre melding. Det er derfor jeg skrev på nytt. Hva er egentlig drypp? Uff, ja, vi har skrevet til eier om tilstanden. Berger er veldig dårlig, han kom ut for noen minutter siden, og da falt han bakover og alle veier hele tiden. Han vil ikke spise den tørkede maten, men jeg skal prøve med fersk. Han har en vannflaske, men det ser ikke ut som om han kommer opp. Vi skal sette en skål med vann foran huset. Faktisk ser det ikke ut som om han ser noe godt. Når han går følte han seg fram med snuta, og stanget i veggen. Stakkars. Kan du sende de kontaktene en gang til, vær så snill? Hilsen Storm😢

   • Hei, jeg har funnet ut at det jeg skriver til deg på mystisk vis bare blir borte! Jeg kan ikke finne mitt siste svar til deg. Dette er veldig rart…hvis du har skrevet svar, kan jeg ikke finne det. Og det kan hende denne meldingen også blir borte😖 Veldig rart. Hilsen Storm😊

 18. Hei! Jeg er i 20 årene og vurderer å skaffe meg en hamster. Jeg har aldri hatt hamster, men er vokst opp med dyr så føler et sterkt behov for å ha et kjæledyr i hverdagen. Jeg bor alene i en kjellerleilighet med store vinder så det kan være ganske lyst her på dagtid. Siden jeg sover lett så vil helst ha buret på stua. Jeg er stille og rolig av meg og har sjeldent besøk av andre enn kjæresten så tror egentlig at det ikke vil være så veldig stressende for hamsteren å bo på stua, men hva tror du? En av tingene jeg også bekymrer meg over er at det er ganske lytt fra dem som bor over meg. Kan det være et problem for hamsteren?

  • Hei Josefine,
   Datteren min har alltid hatt sine hanstere på sitt rom. Og et barne/ungdoms- og nå tenåringsrom er ikke av de mest stille rommene i huset for å si det sånn😉 Jeg vil derfor tro at stuen er et fint sted. Bare ikke sett buret i direkte sollys eller i trekk. I nærheten av tv eller høytaler er heller ikke bra. Lyder fra naboer bør ikke være et problem.

   Hamstere er jo i utgangspunktet nattdyr. Det betyr at de våkner et sted mellom 21-23 på kvelden. Men iom at det alltid skjedde ting på barnetommet (bortsett fra i skoletiden) så kom Lissie , Bamse og Ella alltid ut midt på dagen for å se på hva som foregikk, få kos og ikke minst litt snop. Så de kan læres opp til å være aktive på tidlig ettermiddag også. Spesielt om du har et bur med sprinkler. Har du Samlakasse eller lignende, er min erfaring at de ikke er like nysgjerrige og holder på sin naturlige døgnrytme (Ezio og Kristoffer).
   Lykke til med ny venn.
   Hilsen HansterMamma😊

 19. Hei:) jeg har et spm, mitt hamster er plutselig bynt å stille seg i et hjørne hele tiden? Hun går dit hele tiden, hun vasker seg veldi mye, noen sier hun tror hun skal ha baby?

  • Hei Anna,
   Hvor gammel er hamsteren din og hvor lenge siden er det du fikk den? Har hun lagt på seg i det siste?

   Jeg vet ikke hvorfor hun går i et hjørne hele tiden for å vaske seg. Hamstere er renslige små dyr, så mulig hun bare liker å stelle seg. Men kan også være fordi hun er stressa for noe og prøver å roe seg ned litt. Er det noe rundt buret hennes som kan virke stressende?

   Om hun er gravid så følg starten på denne bloggens dag for dag med Bamse og barna hennes. Da får du tips om hva du kan forvente deg og hva du må gjøre.

   Har du plutselig buret fullt av småttinger så ikke få panikk, og ikke rør babyene de første dagene. Sørg for rikelig med fersk mat og drikke til mammaen.

   Fortell meg hvordan det går.
   Mvh HamsterMamma😊

 20. Hei, jeg er egt 11 og blir 12! Jeg ønsker meg hamster til bursdagen og jeg lurer på en ting. Jeg og pappa er allergisk mot høy og pollen, Hva kan man gi dem som dem kan knage på noe annet?

  • Hei Lucas!
   Om dere er allergiske mot høy så vil dere sikkert reagere mot sagflis også. Det gjør i alle fall jeg. Det finnes derimot mange gode alternativer dere kan bruke til bunnstrø så dere behøver ikke å bekymre dere for det. Visste du at hamstere også kan reagere på sagflis?

   Hamster spiser ikke høy så det behøver dere ikke å bekymre dere for. De skal ha tørrfor og friske grønnsaker. Til våren kan du gi den løvetann. Det elsker de😊

   Gratulerer med dagen på forskudd🎉Kanskje blir det en liten hamster på deg🤞🏻
   Hilsen HamsterMamma😊

 21. Hei! jeg er 11 og blir 12 og ønsker meg et hamster, mamma sa at det var greit så vi skal få et hamster snart har du noen tips for bunnstrø og fôr?

  • Hei Laura!
   Så spennende med hamster. Det er forskjellig strø du kan bruke. Den vanligste og billigste er sagflis. Det finnes også papurstrø og strø laget av bark. Personlig foretrekker jeg den siste. Den støver ikke ig den blir mørk der det er vått av vann eller tiss. Det gjør det enkelt og bytte ut strø der det er nødvendig for å hindre lukt. Men papiratrøet kommer i flere farger og er morsom for hamsteret å grave i. Husk å ha rikelig med strø for hanstere liker å rote og grave. Du behøver ikke å skifte alt hver uke, bare der det er tiss og vått av vann.

   Visste du at hamstere ikke skal bade i vann? De kan svømme, men de liker det ikke.

   Vi har pleid å gi det foret som finnes i den lokale dyrebutikken.

   Lykke til med ny venn!
   Hilsen HamsterMamma😊

 22. hei! jeg har skilte foreldre og har et hamster hos pappa som har fått sår bak begge ørene (dverghamster) vi dro til en dyrebutikk og de fåreslo en krem men hun prøver bare å rense det av og smøre det utover! det er en veldig tykk krem så jeg vet ikke hvordan hun gjør det, har du noen forslag på hva jeg skal gjøre?

  • Hei Linnea,
   Jeg tror jeg heller ville tatt henne til en dyrlege enn til ufaglærte i butikken. Prøv å ta bilde av sårene og send til forskjellige dyrleger. Ofte gir de gratis tips der og da om de kan. Eventuelt får du beskjed om å få en time. Det koster, men er tryggere enn å gi en salve som kanskje gjør ting vondt værre og bare gjør pelsen skitten og klissete. Jeg vet ikke hva slags sår det er snakk om, men dyrlegen har en mousse som man kan ta på som tørker og renser. Men mulig den kun er for større dyr som katt og hund som naturlig nok har tykkere hud. Skriv til dyrlegen og spør!
   Fortell meg hvordan det går.
   Hilsen HamsterMamma😊

   • takk for fort svar! det skal vi gjøre!
    jeg har et spørsmål til, og det er at hamsteren min hos mamma klatrer på gitterene på buret, hun klatrer opp og så faller hun ned (hun faller ikke høyt og skader seg ikke) men vet du om noe som kan få henne til å slutte med det? er redd for at hun kan skade seg en gang.

   • Hei Linnea,
    Vel noen hamstere elsker å klatre. Bamse og Ella var spesielt gode på å klatre rundt på taket. Altså med hode og rygg ned. Da pleide jeg å kile Ella litt på magen. Det likte hun. Det hendte de falt, men et hamsterbur skal jo ikke være høyt. Prøv å ha ekstra bunnstrø så den fall mykt. Og fjern skarpe gjenstander fra de områdene den er mest ivrig så den ikke faller på dem og skader seg.

    At de klatrer kan være at de synes det er gøy, men også fordi de vil ha opmerksomhet og komme ut. Du kan gå på youtube og se om det er noen morsomme leker du kan lage til den. Peanøtter i skall er også et morsomt tidsfordriv. Men ikke for ofte for peanøtter er ganske fetende. Du kan også gjemme snop rundt omkring i bunnstrøet for å aktivere den.
    Hilsen HamsterMamma😊

  • Hei Anna Elida,
   Beklager tregt svar.
   Dette er faktisk et spørsmål jeg får ofte. Hvilke begrunnelser gir foreldrene deg? Den vanligste grunnen til at foreldre sier nei, er jo at de er redd de skal sitte igjen med alt ansvaret når barna går lei etter noen uker. Og det må jeg som forelder innrømme st jeg forstår godt. Nå vet jeg ikke hvor gammel du er, men det jeg pleier å anbefale er at du viser foreldrene dine at du faktisk er ansvarlig nok til å passe på hamsteren så lenge den lever. Hvordan? Jo, ved å gjøre kjedelige ting hjemme som foreldrene maser om men som du kanskje ikke gidder å gjøre fordi de er – kjedelige. Ikke bare en eller to ganger men lenge. Gjøre rent rommet ditt, rydde, gå ut med søppelen. For med hamster er det riktignok en god del kos og hygge, men de skal ha rent vann hver dag, matskålen må fylles og ikke minst, buret må renses og vaskes jevnlig. Spesielt det siste er kjedelig selv om det ikke behøver å ta lang tid. Men om du viser foreldrene dine at du faktisk er ansvatsfull, så kan det være at de tenker at du er stor nok til å ha en hamster uten at de blir sittende med all jobben selv.
   Så kanskje du kan ta en prat med dem og bli enig om en avtale? Håper dette var til noe hjelp.
   Hilsen HamsterMamma😊

 23. Hei!

  Har nettopp kjøpt meg hamster. Hun er ca litt over en mnd gammel. Det er første gang jeg har hamster, så alt er naturligvis helt nytt. Følte ikke jeg fikk så mye info i dyrebutikken, men visste heller ikke helt hva jeg evt skulle spurt om. Prøver å lese meg litt om, og leste bla at hamsterunger ikke skal ha full tilgang på løpehjul. Stemmer det? Syns det er litt vanskelig å vite hvordan jeg skal skape en god relasjon til henne, og hvordan hun skal bli trygg på meg. Kan det hjelpe å fjerne hjulet, og la henne få tilgang i en kortere periode hver kveld? Alt hjelp og tips tas imot med stor takk🌸

  Hilsen en litt forvirret førstegangs eier

  • Hei Karsan6, beklager sent svar.

   Gratulerer med nytt familiemedlem🎉

   Du kan godt introdusere henne for hamsterhjulet. Hun er gammel nok til det. Bare pass på at du kjøper et som er stort nok. Altså hvor hun ikke løper med bøyd rygg men med helt rak rygg. Det kan være du må bytte til en større en når hun blir eldre og vokser. Kjøp også en med solid gulv og ikke en med netting. Det har nemlig hendt at de setter bena sine fast i nettingen og får store skader. For din egen skyld prøv å finne en som ikke knirker. Det er ikke morro å høre på knirkende hjul om natten. Jeg har to, tre innlegg i bloggen om hjul. Du kan jo selv se hva du synes om de hjulene som blir presentert der.

   Det er supert at du leser deg opp, det betyr at du bryr deg! Jeg anbefaler også at du blir med i hamstergrupoer på facebook. Man kan lære mye der. Det eneste dumme med slike grupper er at nye eiere ofte blir skremt vekk av krasse kommentarer fra veteranere. Men man kan lære mye ved å bare lese innlegg og svar.

   Håper dette var til litt hjelp.
   Hilsen HamsterMamma😊

 24. Hei! Jeg har en stresset hamster. Jeg kjøpte henne for en mnd. siden. Hun gnagde på sprinklene og Tarzan-klatret i buret så oppgraderte til et større bur uten sprinkler (i går).
  Hun er ikke redd meg, men er heller ikke tam, da hun er kjøpt i dyrebutikk. Med en gang jeg tar en hånd i buret klatrer hun oppover armen min og ryggen min og vil bare ut å springe. Men når hun har utetid springer hun mest rundt i ring i rommet og hopper opp etter veggen. Hun sitter liksom aldri stille, og virker så rastløs. Om jeg har leker på gulvet bryr hun seg og ikke og bare springer rundt. I buret vil hun bare ut. Aner ikke hva jeg skal gjøre. Har brukt lang tid på å forberede meg på å få hamsteren i hus, men jeg gjør noe feil 😐 Har du noen tips til å få henne til å roe seg ned? 🙂

  • Hei Josefine,
   Jeg tror ikke du gjør noe feil. Hun er ung og sprek og rastløs. Stadig på jakt etter mat og oppdagelser. Er jo helt supert at hun ikke er redd deg og tør klatre oppover armen din! Hun bruker deg som stige på vei ut😊

   Du kan jo kanskje legge noen godbiter rundt om kring som hun kan lukte seg frem og hamstre når hun er ute (slik det ville vært om hun var en vill hamster). De vandrer jo milevis hver dag etter mat. Noen av godbitene kan du jo også gjemme på deg selv mens du sitter på gulvet og se om hun finner dem? Så blir hun mer vant til deg.

   Ettersom hun blir eldre vil hun roe seg ned. Husk hun er ikke gamle skrotten. Verden er fortsatt ny og spennende, hun har ikke tid til leker. Jeg kan ikke huske at noen av våre egentlig har brydd seg om de lekene jeg har kjøpt. Bortsett fra gnageleker. Du kan heller lage leker hvor du gjemmer godt inni. Heng de gjerne opp slik at hun må jobbe for å få dem ut. Under hjemmelaget del 4 kan du se et par super enkle aktiviteter: https://www.google.no/amp/s/hamstermamma.wordpress.com/2013/07/31/hjemmelaget-del-4/amp/

   Supert at du kjøpte et større bur uten sprinkler. Jo større jo bedre er det for dem💪🏻

   Håper dette var til litt hjelp.
   Hilsen HamsterMamma😊

  • Hei, Hannah!
   Hamsterunger er herlige og morsomme, men jeg ville faktisk ikke anbefalt det. For det første må hamsteren minst være 3 (?) mnd før hun blir drektig ellers kan hun få skader. Hun må heller ikke være for gammel. Når hun skal parres kan det gå ganske hardt utover hannen da hamstere ikke er sosiale dyr og vet man ikke hva man gjør og passer på kan hannen bli stygt skadet. Når ungene er født er det mye å passe på da også. Når de bare er to-tre uker må ungene tas fra mamma og skilles på kjønn. Det er fordi hamsterunger blir fort kjønnsmodne og fordi hamstermamma kan gå lei og angripe babyene og faktisk spise dem😱 Og så er det fryktelig vondt å selge dem. Det blir så tomt etterpå.. Så jeg anbefaler det ikke, nei.

   Men er uhellet ute så kan bloggen være til stor hjelp. Bloggen ble opprinnelig startet fordi Bamse var drektig da vi fikk henne fra dyrebutikken. De ser ofte ikke forskjell på kjønnene og da kan det fort skje slike uhell. Jeg fant ingen info på nett og lagde derfor en blogg som hjelp til andre i samme situasjon.
   Skulle du bestemme deg anbefaler jeg at du spør en oppdretter om hjelp og veiledning så du ikke utsetter hamsterne for fare.
   Håper du fikk svar på det du lurte på.
   Hilsen HamsterMamma😊

  • Hei Erika,
   Bare pass på at det er mat i skålen. Hamsteren hamstrer favorittbitene og lager et lager som den går og tar av. Dette lageret gjemmes gjerne i sovehuset. Så kan være lurt å tømme når du gjør rent så det ikke går dyr i den.
   Hilsen HamsterMamma😊

 25. Hei, jeg har en hamstergutt hjemme og ønsker å gi han en venn altså en jente. Men vi er litt usikker på om vi vil ha under og alt det der. Så når kan hunnen bli gravid?

  • Hei Victoria😊
   Hamstere er ekstremt teritorielle og vil sloss til døden for å forsvaret området sitt. Ikke under noen omstendigheter må du derfor gi hamsteren din en «venn». Har du en hann og en hunn som skal parres må du derfor holde godt øye med hva som skjer, for når som helst vil hunnen bli lei og angripe. Ute i naturen møtes hamstere kun sporadisk for å parres, så går de hver sin vei. Hamsterunger som blir lenger enn fire uker risikeres å bli drept og spist av mor, spesielt om de er i bur. De må derfor skilles fra mor allerede når de er tre uker. Hamstere er kjønnsmodne allerede ved tre ukers alder.
   Du må gjerne ha flere hamstere, men ikke sammen. De må være i hvert sitt bur. Det trives de best med.
   Håper det var svar på det du lurte på.
   Hilsen HamsterMamma😊

   • Ja. Jeg fikk svar takk☺️ I dyrebutikken sa de at jeg fint kunne ha en jente oppi sammen med han så ble litt forvirret.

 26. Hei, flott side dette🙂
  Jeg har et spørsmål, er det greit at en gutt og en jente hamster bor ved siden av hverandre, adskilt med gjerde når dem går ut av buret?

  Dem snuser på hverandre og tja ser litt kåte ut😂

  • Hei Espen, så lenge de bor adskilt, altså i hvert sitt bur går det bra. Jeg ville kanskje ikke ha burene for tett på hverandre. Hamstere er ekstremt teritorielle og det kan stresse dem unødig om de hele tiden føler at de kan bli invadert av en annen hamster når som helst. Vi lot Bamse og Ella løpe ute smmen i hver sin ball. Det fungerte fint. Fint at du har gjerde mellom dem. Det vil bli en kamp på liv og død ellers. Og skille dem ad når de ruller rundt og sloss er ekstremsport for å si det mildt.

 27. Hei jeg har akkurat kjøpt et dverghamster på Finn, den ble født i mars, det er en jente . Jeg leste på nett at man skal la den være i fred så har prøvd det, Finn eieren sa at den var veldig kontaktsøkende og at den aldri hadde bitt. Så hver gang jeg kommer inn på rommet står den nesten alltid påsto bein og ser på meg( hvorfor gjør den dette er det noe galt og hva betyr det) jeg har også latt den lukte litt på meg og da har den bitt men vis jeg ta hånda nedi for å orde noe så gården nesten alltid oppi eller biter meg, hvorfor gjør den dette og hva kan jeg gjøre for å hindre at den biter, den klatrer også alltid på buret, Jente 14 år

  • Hei Janne! Høres ut som om den er stressa og ikke helt forstår hvorfor den har fått ny eier? Vasker du hender før du tar hånden inn? Om det lukter mat av hendene dine kan den tro at det er noe godt å bite i. Om den biter veldig hardt ville jeg brukt hansker når du skal ordne inni burdet til den er blitt tryggere på deg.

   Jeg ville prøvd å gi den noen godbiter gjennom sprinklene først. Ost f.eks. Eller litt paprika. Vente rolig til den tar biten fra deg og løper vekk med den. På den måten vil den etterhvert forbinde deg med godteri. Når den tør dette, ville jeg så prøvd å holde fast biten slik at den må spise den mens du holder den. Går det greit kan du våge deg inn i buret med en godbit i håndflaten og se om den tør å gå oppi hånden for å ta biten. Ikke la deg friste til å ta på den. Stopper den opp i hånden noen ganger kan du forsiktig løfte hånden litt opp og så ned igjen. Så lukke hånden rundt den og så åpne igjen. Men la den styre farten. For noen går dette raskt, for andre tar det lang tid. Hele tiden snakk rolig til den.

   Når du kommer inn i rommet hils alltid til den. Si hei og og så navnet dens. Slik at den blir kjent med stemmen din.

   Står buret lunt til? Er det mye lyder og flakkende lys der den står? Det kan stresse den. Prøv å finne et rolig hjørne (uten trekk) hvor den kan se alt godt men på litt avstand.

   Mange hamstre klatrer på burdveggen. De vil ut og utforske. Men la den bli kjent med deg og de nye omgivelsene først. Hamstere er som menn – de kan kjøpes med et godt måltid. Så snakk med den med en rolig stemme og gi den ost, paprika, gulrot, eple, litt drue, agurk osv gjennom sprinklene. I starten må du kanskje sitte lenge før den tør å komme til godsakene. Men det er vanskelig å stå i mot lukten av fersk namnam!

   Håper dette var til hjelp. Og masse lykke til med din nye hamstervenn.
   Hilsen HamsterMamma😊

 28. Hei! Jeg er en jente på 13 år som har lyst til å parre mine to dverghamstere. Den ene (jenta) er født 2/9/2020 og gutten er født 6/5/2020. Jeg har prøvd å se om jenta er parringsklar men det er litt vanskeligt.. jeg er veldig redd dor at om jeg setter de sammen så bitter jenta gutten og han kansje dør?

  1 spørsmål: har lest litt om at det kansje er best at man ikke setter dem i noen av dem sitt bur, så gpr det ann å sette dem i en løpebinge?
  2. må man ha noen leker i løpebingen/buret eller skal det være tomt?
  3. begge to er over 8 uker, da kan de får barn?
  4. jenta er mindre enn gutten, er det greit?
  5. hva er viktig når man skal parre to dverghamstere?

  • Hei Sofie😊
   Personlig ville jeg overlatt parring til profesjonelle oppdrettere, nettopp fordi – som du sier – du risikerer et blodbad. Jeg har ingen erfaring med dverghamstere, jeg ville derfor spurt en oppdretter om råd her.

   Om du absolutt likevell vil prøve bør du tenke gjennom hva du skal gjøre med babyene. Det er ikke lov å selge dyr til barn under 16 og det gjelder selger også. Dette må altså gå via foreldrene dine. Er de villige til å ta ansvaret?

   På Syrisk hamster kan man se om hunnen er parringsklar ved at man stryker dem lett over ryggen. Om hun da løfter på rompa med halen opp er hun klar. Antar det samme gjelder dverghamster?

   Jeg ville satt dem et nøytralt sted hvor hunnen ikke føler at hun må beskytte teritoriet sitt. Tror ikke leker er noe vits.

   Du må har argusøyne på hunnen hele tiden. Og om hun biter fast i hannen, er du da villig til å ofre fingrene dine for å hjelpe ham? Dette er veldig risky og skummelt. Som sagt. Jeg ville ikke anbefalt det. Det finnes nok av hamsterbabyer der ute 😉 Jeg vil anbefale at du spør oppdrettere om råd i så fall.
   Klem fra HamsterMamma😊

 29. Hei, jeg har altså to syriske hamstere, en jente og en gutt på snart 1 år!
  Problemet mitt som jeg vil ha råd/svar på er om jentehamsteret mitt (Saga Leoni). Saga er et skikkelig energisk hamster, og er helt umulig å temme, i tilegg til dette har hun begynt å bite når du tar fingrene/hånda inntil buret, og det siste er at hun tygger på ståltråden som holder oppe vannslasken hennes, tror vi har byttet ståltråd snart 5 ganger, og det er skikkelig irriterende at vi må bytte den ut hele tiden, og det med biting pluss umulig å temme. Har du noen tips eller råd til hva vi kan gjøre?
  Den andre min, gutten, gjør derimot ikke noe av det, han er mer en skikkelig latsekk og elsker å komme ut å få kos og løpe i hjulet sitt, og var enkel å temme, så jeg lurer på hva det kan skyldes!

  • Hei Solveig! Beklager sent svar. Vi mistet Benny (hunden vår) rett før jul til hjernesvulst og jeg har vært ganske ute av det.

   Når det gjelder Saga Leoni. Har noe skremt henne i det siste, står hun lunt og stille plassert? Det kan kanskje være en ide å flytte litt på buret for å se om det hjelper? At hun gnager på gitter og annet av stål kan bety stress, så jeg ville undersøkt litt rundt dette.

   Kommer hun nok ut? Problemer når et dyr biter er at man slutter å ta dem ut, som igjen øker stress og gjør at de biter mer. Har du en hamsterball ville jeg lokket henne oppi denne uten å bruke hender. Legg noe snop oppi og la henne lære å bli trygg på den før du løfter henne opp og ut i den. I en ball kan hun løpe rundt og få litt nye inntrykk. Jeg husker Bamse og Ella fulgte etter oss som små hunder i de ballene. Når de ble trette så slapp vi dem inn i buret igjen.

   Og så er det veldig viktig å vaske hendene før du tar dem inn til henne. Ellers tror hun kanskje at du er mat?

   Jeg ville også matet henne med noe fersk ost eller grønt som lukter digg gjennom sprinklene. Etterhvert som hun tør å ta maten så kan du holde litt fast i godbiten og vende henne til å spise mens du holder maten. Så etterhvert kan du avansere til å ta hånden inn mens du har en gobit i håndflaten.

   Det kan hende hun aldri blir helt trygg på deg. Det er i så fall bare noe du må respektere. Du har jo heldigvis gutten som er trygg og god.

   Håper dette var til litt hjelp. Og igjen, beklager sent svar.
   Hilsen HamsterMamma😊

 30. Hei, jeg har aldri hatt hamster, men flere av venninnene mine i klassen har/hadde gullhamster og dverghamster.

  Når kan man ta de ut av buret?

  Lurer på om jeg skal kjøpe dverghamster. Men åssen skal jeg rense buret til den?

  Tror du jeg har tid til hamster og hest?

  Hvor mye godis kan de få per dag?
  Hva spiser dverghamstere? Hva tåler de ikke?

  Siste spørsmål: Jeg har kilte foreldre, det tar bare ca 5 min å kjøre, og skal bare ha et bur til hamsteren, de blir vel ikke redde av det?

  • Hei Milla Sofie😊Her var det mange spørsmål på en gang.
   Når kan du ta den ut av buret. Når den er så trygg på deg at den lar deg holde den. Før det kan du lokke den opp i en løpeball og så la den løpe rundt i den når du f.eks gjør rent hos den.

   Du bør spott rense buret litt daglig: gi nytt vann, rense doen og fjerne eventuell fersk mat. Bærsjen er tør og ikke farlig å la ligge. Om du er flink til dette behøver du bare å bytte strø en gang i mnd (kommer ann på hvilket strø du velger).

   Ja, hamster er kvelds og nattdyr. Så når du kommer hjem fra stallen så er det tid for hansterkos.

   Hvor mye godis. Kommer ann på hva du mener med godis. I tillegg til tørrforet som de skal ha fremme hele tiden så kan du fint gi godis i form av ferd mat som ost, paprika, agurk, salat osv. bare husk å fjerne restene neste dag for ellers blir det mugg i buret. Om du ser at det er mye igjen fra dagen før, har du gitt litt for mye.

   Her er lenke til liste med ja/nei-mat: https://www.google.no/amp/s/vimedhamster.com/2019/09/16/ja-nei-mat/amp/

   Kommer litt ann på buret til hamsteren om det er trygt å reise i den frem og tilbake. Jeg ville anbefalt å kjøpe en liten reisekasse til den når dere kjører bil og heller ha selve buret tomt under transport. Om bilen bråbremser vil hamsteren være tryggere i en liten reisekasse enn å bli slengt veggimellom i et stort bur.

   Husk å kjøoe et så stort bur som mulig. Og med stor gulvflate heller enn mange etasjer. Hamstere faller lett ned og kan skade seg stygt.

   Husk også å sitte på gulvet når du håndtere hamsteren. Mister du den er det ikke så langt å falle for den lille kroppen.

   Lykke til med en ny liten venn.
   Hilsen HansterMamma😊

 31. Hei! Jeg har et hamster som jeg har hatt lenge men den er forkjølt og på inntetet står det at det er lurt og ta det til legen for det er og tegn på allargi? Og har hørt at de ikke tåler bomull men jeg har sånn hamster bomull kan jeg forsette og bruke det?

  • Hei Helene!
   Ville avsolutt tatt den med til veterinær. Helst en som er vant med hamstere.

   Selv såkalt hanstervatt/bomull er farlig for dem. De kan sette bena fast i dem og det kan kutte blodomløpet i bena og gjøre at de mister foten. Men det værate er jo at de hamstrer maten i vatten. Dermed får de vatt i magen når de spiser maten for de passer ikke på å ikke spise vatten. Det fører til forstoppelse og død. Det er derfo best å heller bruke masse my dopapir. Riv det opp i strimler. De elsker å bruke dette til å lage rede med.
   Lykke til med forskjølet hamster. Pass på at den ikke står i trekk. Flytt heller vuret vekk eller dekk den delen som står mot vi duet med et teppe.
   Hilsen HansterMamma😊

 32. Hei igjen! Hamstre mitt som heter Fiffi hun biter på flaska og på plasten på flaska kan det være stress eller noe? Når hun var liten så ble hun kanskje bitt!
  Burde jeg flytte bure sånn at hun for roa seg ned?

 33. Hei hamstre mitt er forkjølt burde jeg ta hun til dyr legen for det står på innternett siden det også kan være tegn på allargi?

 34. Ja jeg tror hun kanskje kjeder seg for prøvde og flytte og det ble verre så flytta til bake men er det greit at hamstre mitt bruker hamster bomull eller er til og med det farlig?

 35. Takk for raskt svar☺️Jeg er stor fan av deg for du fir tips og det er jo bra! Buret er ikke nært ett vindu. Fostermoren min sier at vis skal se om hun er frisk tik mandag og vis ikke ringer vi dyrlegen

 36. Hei. Vi har hatt en syrisk hamster (gutt) i tre uker nå (er 8 uker gammel), og vi har en utfordring med aktivisering utenfor buret, fordi han «står opp» senere og senere for hver dag, den siste uka først etter midnatt. Om vi forsøker å lokke han ut tidligere sitter han bare stille og ser nervøs ut. Når han har våknet av seg selv og kommet litt i gang er han veldig aktiv og uredd. Hopper frivillig opp i hendene våre, klatrer på oss og løper rundt i løpegården og leker. Har også hjulet sitt i løpegården. Men vi kan ikke sitte oppe til etter midnatt og vente på at han våkner i lengden. Hva gjør man med aktivisering med hamster som kun er våken på natten når eierne sover?

  • Hei Mona😊
   Ja, hamstere er jo nattaktive dyr, men det går an å gjøre dem aktive på ettermiddagen også. Jeg husker Lissie og Bamse f.eks måtte alltid følge med på hva Ida holdt på med når hun kom hjem fra skolen. Da løp de bort til gitteret og ville ut for en liten kos.

   Mitt forslag er å prate vennlig til den med en lav behagelig stemme når han sitter sånn og er litt skeptisk. Og så går jo veien til hamsterens hjerte via magen, så jeg vill begynt å gi ham noen veldig frisktende godis mens dere prater litt med ham. Gjennom sprinkelen. Gjerne en ostebit eller litt kokt egg, paprika. Noe som lukter snadder. Dere finner fort ut hva favoritten er. Da vil han etterhvert assosiere tidligere kvelder med noe godt og spennende.

   Også når dere går inn i rommet, si hei og navnet hans. Selv om dere bare skal hente noe og gå ut igjen. Etterhvert blir han nysgjerrig og tenker at det kanskje vanker noe godt? På den måten kan man på en myk måte snu litt på døgnet. Han vil likevell være aktiv på natten.
   Håper dette var til litt hjelp.
   Hilsen HamsterMamma😬

 37. Hei jeg er her med enn venn hun har et hamster som er søsken med molle vennen min hun er bekymrerea for at molle har slutta og tygge på tygge steinen sin og molle er 1 år gammel:) fiffi mitt hamster slutta for lenge siden da! Fra Helene og M

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s