Hjultrøbbel

Løpehjul er et must i ethvert hamsterhjem! De aller fleste hamsterbur kommer med et minimum av utstyr, og løpehjul er som regel med her. Men av en eller annen grunn er hjulene alltid for små til syriske hamstere! Enten tror produsenten at alle hamstere er knøttsmå, eller så sparer de penger på å legge ved små hjul.

Du MÅ bytte hjulet når hamsteren vokser til. Hvorfor? Jo, er hjulet for lite må hamsteren løpe med krum rygg. En hamster elsker å løpe i hjulet hele natten. Vi kan snakke om ganske mange kilometer om de først setter i gang. Å løpe så lenge natt etter natt med krum rygg vil skade ryggen på dyret.

Hamstere er byttedyr. De kommer ikke til å vise deg at de er skadet eller har vondt. Instinktivt vet hamsteren at et rovdyr vil slå ned på et dyr som er skadet. Derfor vil den skjule dette så lenge den kan. Men den kan bli gretten av å ha vondt, så om du vil ha et friskt dyr som er lykkelig og dermed ikke biter, bør du følge nøye med på hvordan hamsteren din løper i hjulet sitt!

Ella fikk overta Flying Saucer som jeg hadde kjøpt til hamsterungene. Jeg kjøpte den fra Lux-shoppen.dk. De mente at den mellomstore på 15 cm i diameter (indre mål) ville holde fint for en Syrisk hamster. Her er bilde av den:

20130610-132828.jpgJeg har vært fornøyd med denne. Den er helt lydløs og Ella har løpt mange mil på den 🙂

Men i det siste la jeg merke til at Ella løp skjevt på den. Rompa ble liksom hengende etter i 90 graders vinkel. Det så ikke noe godt ut og jeg ble bekymret for ryggen hennes. Problemet er at den neste størrelsen er på hele 30 cm. Alt for stort for buret hennes! Jeg måtte altså finne et tradisjonelt løpehjul.

Bamse på sin side fikk er større løpehjul like etter at vi kjøpte henne. Hun elsker sitt hjul:

20130610-133851.jpgTror jeg betale 59,- for denne. De kommer også med stativ for de som har bur uten sprinkler.

Hjulet er 17 cm (indre må) og er helt perfekt for henne! Problemet er at den knirker – veldig! I følge Ida var ikke det noe problem, så lenge Bamse ventet med å starte kveldsturen til etter at Ida sovnet. Men når du kan sitte i etasjen under å høre knirkehjulet så sier det litt om hvor høyt det knirker. Jeg forsøkte å smøre hjulet med matolje, men når Bamse løp fikk hun masse oljekliss i pelsen. Pluss at hun sto og slikket på det. Litt usikker på hvor sunt det var.

Så derfor ble det besluttet at begge to skulle få nye løpehjul!

Til min store glede har Buddy begynt å innføre Silent Spinner! De har hatt det lenge i utlandet, og endelig følger Norge etter. Men fysj så dyre! Men vi fant ut at det var verdt det. Så jeg gravde dypt i pengepungen og kom hjem med disse to:

20130610-135124.jpgBamse får den røde 🙂

20130610-135151.jpgElla får den blå 🙂

Man kan velge om man vil bruke Silent Spinner med fot eller feste den direkte til gitteret:

20130610-135526.jpg

Silent Spinner har en diameter på 16,5 cm (indre mål). Det er litt mindre enn anbefalt for en Syrisk hamster som er 17 cm.

Så hva synes vi og hva synes Bamse og Ella:

Vi menneskene er superfornøyde. De er virkelig stillegående! Selvsagt gikk det ikke ann å feste hjulet til gitteret i Ellas bur. Vi bruker derfor foten som fulgte med hos henne. Men den flyttet seg rundt når hun løp i den. Dette har vi løst ved å binde den fast til gitteret.

Hos Bamse tok vi av foten og festet den til gitteret på samme sted som det gamle hjulet. Da Bamse så dette kom det merkelige smattelyder fra henne. Dette er første gang hun har pratet direkte til meg! Hun så på hjulet, smattet, løp bort til meg og smattet og holdt på slik et par ganger. Jeg tror ikke hun var helt fornøyd! Det var som om hun sa «Hvorfor bytte ut det fine gule hjulet mitt!»

Bamse slet veldig med hjulet lenge. Den er ikke bare stillegående men kulelageret gjør at den glir raskt og hun ble regelrett slengt ut av hjulet i stor fart! Skummelt, men jeg har latt den være for å gi henne tid til å trene. Bamse har derimot løst problemet på sin egen lille hamstermåte: hun har dyttet sovehuset tett bort til løpehjulet. Da jeg så henne i går natt løp hun fint og greit. Sovehuset gjør kanskje at hun ikke så lett faller ut? Jeg vet ikke.

20130610-140558.jpgTil å begynne med flyttet jeg sovehuset tilbake til hjørnet sitt, men nei hun flyttet den tilbake igjen hver natt. Så da lar jeg henne bestemme. Det er jo hennes hus tross alt.

Ella slet også en del. Hun ble også slengt ut i fart! Uff! Jeg flyttet hjulet slik at hun ikke skulle falle på trappen eller ned en etasje. Men da jeg tok bilde av henne i går, så det ut som om hun hadde fått teken på det 🙂

20130610-141940.jpgHer løper Ella med rett rygg! Ikke noe rompesleng eller bøyd rygg lenger 🙂

Jeg kommer til å følge med videre selvsagt, men det virker som om begge jentene har begynt å venne seg til hjulene sine. Og Ida har det stille om natten når hun sover 🙂

En tanke om “Hjultrøbbel

  1. Tilbaketråkk: Fordi han fortjener det! – HamsterMamma

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s